Wijk, stad en park bewegingsvriendelijker met uniek straatmeubel

De bank die sporten in de openbare ruimte stimuleert

Primeur! Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte lanceren Grijsen park & straatdesign en Boomkwekerijen M. van den Oever het ‘Bewegings Bankje’. Een gezamenlijke innovatie, waar bewegen, ontmoeten, groen genieten en recreëren in samenkomen. Deze unieke en duurzame bank zal door Lodewijk Hoekstra, co-founder van NL Greenlabel, op bijzondere wijze worden onthuld op 26 september om 12.40 uur in Collegezaal ‘De Groene Stad’ in Hal 2.

Van den Oever en Grijsen, beiden NL Greenlabel partners, willen de buitenruimte fraaier en duurzamer maken. Door de krachten te bundelen maken ze met dit, Bewegings Bankje, kortweg BB’tje, de stad, het bedrijfsterrein en het schoolplein hipper en vooral bewegingsvriendelijker. De bankjes zorgen er voor dat mensen elkaar ontmoeten, samen gaan trainen, elkaar hierin stimuleren, uitdagen, informele ontmoetingen hebben en eventuele stress kwijtraken. Daarnaast wordt bij elk Bewegings Bankje gekeken naar de optimale groeninrichting. Groen heeft namelijk een zeer positieve invloed op mensen. Het zorgt er voor dat mensen creatiever, socialer en actiever zijn. Gemeenten tonen al een eerste interesse in het bankje omdat hiermee, op een laagdrempelige manier, grote gezondheidswinst te behalen is. In Nederland heeft immers meer dan 50% van de volwassenen boven de twintig jaar last van overgewicht en bij kinderen is dat bijna 15%.

Op elk Bewegings Bankje wordt op een duidelijke en overzichtelijke manier een aantal basisoefeningen weergegeven die kunnen worden uitgevoerd. Deze oefeningen zijn geschikt voor zowel de ervaren sporter als de beginneling. Daarnaast wordt bij elk BB’tje de mogelijkheid geboden een personal trainer in te schakelen, via fitmasterfreddy.nl (het Performenz Instituut), die bijvoorbeeld wijkbewoners, werknemers of scholieren, op vaste tijdstippen laat trainen in de buitenruimte met het BB’tje.

De Green Life™ Scan
Uniek is dat voor elke plaatsing van het BB’tje een zogenoemde Green Life™ Scan wordt gemaakt door de groenadviseurs van Van den Oever. Deze scan laat de optimale groeninrichting voor de buitenruimte zien waar de bank geplaatst wordt. Marwin Dekkers, algemeen directeur van Boomkwekerij M. van de Oever, vult aan: “Wij helpen om de juiste, duurzaam gekweekte boom te kiezen voor die specifieke leefwereld. Mensen moeten energie krijgen van hun beweegomgeving. Het gaat dan om alle boom- en groeneigenschappen, zoals klimaataanpassing, ondergrond en logische verbindingen tussen groen en water en niet enkel om het esthetische. Daar heb je de specialist voor nodig.”

Voorbeeldfunctie op het gebied van groen en gezondheid
Lodewijk Hoekstra is er van overtuigd: “Steden spelen een belangrijke rol als het gaat om vitaliteit, gezondheid en duurzaamheid en zijn, in feite, elkaars concurrenten. Je wil mensen als het ware verleiden en uitnodigen om naar buiten te komen. Nederland kan op het gebied van groen en gezondheid een internationale voorbeeldfunctie vervullen. Met het initiatief De Groene Stad geven we daar als NL Greenlabel nationaal en internationaal invulling aan.” Patrick Grijsen, algemeen directeur van Grijsen vult aan: ‘’Het BB’tje is een mooi voorbeeld hoe samenwerking tussen NL Greenlabel partners tot een fantastische en duurzame innovatie in de openbare ruimte leidt. Er wordt teveel geld uitgegeven aan de verkeerde inrichting van de openbare ruimte. Het is belangrijk om te kijken naar de behoeften en de wensen van de gebruikers. Tenslotte is elke ruimte uniek. Grijsen innoveert en adviseert, al meer dan 25 jaar, voor een ideale inrichting van de openbare ruimte.”