Utrecht, Jaarbeursplein

Jaarbeursplein Utrecht 1
Jaarbeursplein Utrecht 2
Jaarbeursplein Utrecht 3
Jaarbeursplein Utrecht 4
Jaarbeursplein Utrecht 5

Het jaarbeursplein in Utrecht is de afgelopen jaren volledig vernieuwd. Het plein is autovrij geworden met ruimte voor bomen, water en natuursteen. Naast een grote vijver is er met name ruimte gecreëerd voor alle voetgangers en fietsers die in dit gebied aanwezig zijn. In betere tijden is het plein ook geschikt voor grote evenementen, aangezien er een groot podium over de vijver geplaatst kan worden. Onder het plein is een drielaagse parkeergarage aangelegd met ruimte voor 778 auto’s.

Op het vernieuwde plein is er ruimte gemaakt voor groen. Verschillende bomen zorgen op het plein voor natuurlijke schaduw. Grijsen is ingeschakeld voor het maken en leveren van de boomroosters rondom deze bomen. De boomroosters zijn zo ontworpen dat het een verlengstuk van het straatwerk is geworden: het patroon van de tegels loopt door in het ontwerp van het boomrooster. De op maat gemaakte boomroosters zijn door Okra landschapsarchitecten ontworpen op basis van het standaard boomrooster Mosa. In totaal zijn er ruim 30 boomroosters gemaakt voor het jaarbeursplein.

Bij boomroosters wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een inlegrand. De inlegranden bieden bescherming tegen verkeer dat over de boomroosters heenrijdt. Bij het jaarbeursplein is gekozen voor verstevigde inlegranden die een belasting kunnen hebben van 50 kn. Door het gebruik van deze inlegrand zijn de roosters ook bestand tegen vrachtverkeer en andere zware objecten.

Wat is nu eigenlijk het belang van boomroosters? Hier is recent een uitgebreid bericht over geschreven.

Lees meer over boomroosters