Stevige samenwerking met Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer en Grijsen gelden al jarenlang als partners. Staatsbosbeheer is leverancier van hout, bijvoorbeeld voor producten uit de Pure Douglas serie. Daarnaast maakt Grijsen jaarlijks honderden Natuur Comfort banken voor Staatsbosbeheer. Het hout daarvan komt eveneens uit de bossen van Staatsbosbeheer. “Er is sprake van een duurzame relatie op basis van vertrouwen”, stelt Kasper Broek van Staatsbosbeheer.

Goed hout hoeft niet van ver te komen. Dat bewijs levert Staatsbosbeheer al lange tijd. “We oogsten al hout sinds jaar en dag”, vertelt productmanager Kasper Broek verantwoordelijk voor Hollands hout. “Verstandig bosbeheer is noodzakelijk vanwege de behoefte aan hout. We beschikken over 95.000 hectare aan bos en hebben naast natuur en recreatie ook een productiefunctie. Van de bijgroei wordt ongeveer 70 procent geoogst. Het gaat om zo’n 300.000 kuub hout per jaar, dat zijn zo’n vijftig vrachtwagens per werkdag.” Het gebeurt allemaal op een zeer verantwoorde manier. Zo groeit het hout van één Pure Douglas bank in ruim 20 seconden weer terug in de bossen van Staatsbosbeheer. De opgeslagen CO2 blijft ook in het hout vastgelegd.

Een Natuur Comfort picknick set, net na het plaatsen op locatie

Uitstekend alternatief 

Staatsbosbeheer levert FSC gecertificeerd hout afkomstig uit de Nederlandse bossen, ook aan Grijsen. “Er is een stevige samenwerking ontstaan”, benadrukt Kasper. Wij zorgen voor het hout en Grijsen maakt er banken en picknicksets van die wij weer afnemen en gebruiken als buitenmeubilair.” Het gaat om de Natuur Comfort serie, de producten uit deze serie worden gekenmerkt door eenvoud en detail.

Pure Douglas

Staatsbosbeheer beschikt over verschillende soorten hout, maar Douglas geldt als een uitstekend alternatief voor hardhout. Het wordt dus ook gebruikt voor de Pure serie van Grijsen. Het hout ondergaat wel een speciale behandeling waarbij het wordt geïmpregneerd met een milieuvriendelijk middel vrij van arseen en chroom. “Voordeel van het proces is dat het hout snel kan worden geleverd en er geen kans is op vlekvorming.” Maar er is nog een groot pluspunt. De Pure Douglas serie kan worden gemaakt uit één massief stuk hout van 35 bij 35 bij 300 cm. Speciaal hiervoor selecteert Staatsbosbeheer de dikkere stammen die vrijkomen uit verantwoord en duurzaam beheerde bossen met het keurmerk FSC 100%. “Dat gebeurt in deze afmetingen exclusief voor Grijsen. De wisselwerking garandeert kwaliteit en continuïteit. Samen komen we tot mooie praktische oplossingen.”

Natuurlijk karakter

De producten uit de Pure Douglas serie zijn allemaal van eigen ontwerp en worden al jaren geleverd. De banken ogen door de lange, kubistische vorm aan alle kanten puur en eerlijk. Omdat bij deze forse afmetingen het hart van de boom nog in het hout zit, ontstaat er altijd wat scheurvorming. Dat versterkt het natuurlijke karakter. Voor de toepassing in straatmeubilair gaat Grijsen nog een stap verder. Het hout wordt namelijk extra behandeld met een milieuvriendelijk impregneermiddel. Na behandeling evenaart het Douglas de levensduur van hardhout. Mede hierom heeft de Pure Douglas serie via NL Greenlabel het A-label opgespeld gekregen. Deze hoogst toegekende waardering kwam tot stand na een beoordeling van de totale levenscyclus van het product. Ook het transport, de bedrijfsvoering en het benodigde onderhoud worden hierbij meegenomen.

Gerelateerde producten