Speciaal ontwikkelde afvalbakken voor centrum Almelo

Het centrumgebied in Almelo wordt opnieuw ingericht. Ook de afvalbakken worden daarbij niet vergeten. In samenspraak met de gemeente ontwikkelde Grijsen speciaal voor Almelo een afvalbak met twee gescheiden fracties om afval goed te kunnen scheiden.

 

De herinrichting van het centrumgebied in Almelo zorgt er onder meer voor dat de haven van weleer wordt teruggebracht naar het hart van de stad. In het gebied Haven Zuid had de gemeente nieuwe afvalbakken nodig, waarbij afval scheiden belangrijk was. “In andere delen van het centrum hadden we al eens een proef gedaan met gescheiden afvalinzameling”, begint Arjen van Hofwegen van de gemeente Almelo te vertellen. “Het probleem was daar echter dat de openingen niet naast elkaar zaten. Soms gooiden mensen hun plastic flesje in de verkeerde fractie omdat ze niet gezien hadden dat aan de andere kant het gedeelte voor PMD zat. We wilden dus perse een afvalbak met twee openingen naast elkaar zodat mensen in één oogopslag kunnen zien dat het afval gescheiden wordt.”

Zodoende kwam de gemeente uiteindelijk in contact met Grijsen. De toegepaste afvalbak in Almelo is een combinatie van twee bestaande afvalbakken uit het assortiment van Grijsen. “De bestaande afvalbakken zijn samengevoegd om te kunnen voldoen aan de wensen van de gemeente”, vertelt Severin Vrogten van Grijsen. “We hadden namelijk nog geen afvalbak met twee gescheiden fracties die aan beide kanten toegankelijk is.” Grijsen is erg content met het eindresultaat en heeft besloten de afvalbak aan het assortiment toe te voegen. In totaal zijn er in het Haven Zuid gebied eind vorig jaar zo’n twintig afvalbakken geplaatst. Er zijn hele bewuste kleuren gebruikt voor het meubilair. Van Hofwegen: “Het gedeelte voor plastic is oranje, omdat de huiscontainers voor plastic dezelfde kleur hebben.”

Van Hofwegen is blij met het eindresultaat. “Het zijn hele mooie afvalbakken geworden, zeer functioneel, met een grote binnenbak van honderd liter. Het past ook goed bij de rest van het straatmeubilair.” De gemeente wil graag met het scheiden van afval in de buitenruimte een goed voorbeeld geven aan de inwoners. “Vanuit maatschappelijk oogpunt is het goed om burgers te laten zien dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het goed scheiden van afval.”

Lees meer over afvalscheiding in de openbare ruimte

 

 

Toegepaste producten: