Son en Breugel scheidt afval in de openbare ruimte

De gemeente Son en Breugel kiest voor afscheiding in de openbare ruimte! Met deze keuze zamelt de gemeente ook in de buitenruimte herbruikbare grondstoffen apart in en gaat het de strijd aan met zwerfafval.

De gemeente heeft gekozen voor de Column 200 afvalbak van Grijsen. Deze afvalbak is voorzien van twee openingen, één voor restafval en één voor PMD (zoals blikjes, plastic flesjes, plastic bakjes).
Voor Son en Breugel is het een logische keuze om ook in de openbare ruimte te beginnen met afvalscheiding. ‘’Thuis, op school en bij verenigingen zamelen de bewoners hun afval al apart in. Dus waarom dan niet in de openbare ruimte’’, geeft Jan van den Braak, bij de gemeente Son en Breugel aan. ‘’Het apart scheiden gaat op die plekken al heel goed. Maar omdat het voor de openbare ruimte toch even anders is en mensen snel van hun afval af willen, zonder er teveel bij na te willen denken, is gekozen om alleen de stromen restafval en plastic apart in te zamelen. Je moet hier toch even bij nadenken, een plastic frietbakje mag in de oranje opening voor PMD, terwijl het papieren puntzakje van de friet in de grijze opening voor restafval moet’’.
Naast de kleuren oranje en grijs, die duidelijk aangeven welke afvalstroom in welke opening moet, is het voorpaneel van de afvalbak voorzien van een tekst ‘Samen houden we Son en Breugel schoon’ en het logo van de gemeente, geaccentueerd met maisgeel.

De nieuw gekozen afvalbak van Grijsen is groter waardoor er meer afval op dezelfde locatie kan worden ingezameld dan voorheen. Hierdoor hoeft de bak minder vaak geledigd te worden. Dankzij de kap is het ook niet mogelijk voor vogels om het afval uit de bak halen.
De gemeente heeft 12 afvalbakken voor gescheiden afvalinzameling geplaatst op drukbezochte locaties als het winkelcentrum en op Ekkersrijt.