PERSBERICHT: Duizend vierkante meter duurzame ambitie

Het is eind september 2011 en de voorbereidingen voor de Floriade 2012 zijn al in volle gang. Venlo wordt het wereldwijde middelpunt van innovatie, het theater van de natuur op een oppervlakte van 66 hectare grond. Grijsen park & straatdesign heeft net een CO2-bewust certificaat behaald en heeft de drang om haar duurzame ambities groots waar te maken. NL Label en Grijsen slaan de handen in één, met als doel de ontwikkeling van 1.000m² duurzame tuin met innovatief meubilair. Een tuin die vanaf 5 april “te beleven” zal zijn op de Green Engine van de Floriade.

In het najaar van 2011 keken Grijsen en NL Label samen naar innovatie en de kansen van duurzaamheid op het gebied van meubilair. Hier uit kwam naar voren dat Grijsen samen met Staatsbosbeheer een ‘Wadi’ brug zou gaan ontwikkelen. De brug is letterlijk een brug tussen 4 verschillende leefsituaties in de duurzame tuin van 1.000 m². De leefsituaties zijn: Privé/Lifestyle, Modern kantoor, het Nieuwe Werken en City Farming. De brug is van Douglashout met leuningen van verzinkt staal en heeft een minimale levensduur van 15 jaar. Grijsen is tevens verantwoordelijk voor een scala aan zitmeubilair in de tuin, waaronder een moderne loungeset, een ‘Tubo’ picknickset, duurzame ‘Pure’ banken en een fraai zitelement genaamd ‘Paviljoen’. De Tubo en loungeset bestaan uit bamboehout met RVS en hebben een technische levensduur van 25 jaar(!).

De Pure bank gaat 20 jaar mee en is gemaakt van thermisch behandeld populierenhout en een onderstel van verzinkt staal. Het Paviljoen zitelement is van Douglas met een onderstel van cortenstaal en heeft een levensduur van minimaal 15 jaar. Alle genoemde producten zijn modulair opgebouwd, onderdeel voor onderdeel. Dit wil zeggen dat er bij een mogelijke schade, alleen dat onderdeel hoeft worden te vervangen dat beschadigd is. Dit is uniek, het bespaart en het product gaat hierdoor, samen met de duurzame materialen, veel langer mee dan ander buitenmeubilair. Dit is het maatschappelijk verantwoord ondernemen dat Grijsen predikt en het is nog voordelig in uw portemonnee ook.

Grijsen streeft naar 100% terugname en hergebruik van deze producten na het einde van de technische levensduur (Cradle 2 Cradle). NL Label, in de vorm van Lodewijk Hoekstra(TV-presentator Eigen huis & tuin) en Nico Wissing (Green m²) zijn de initiators van de ‘1000m² duurzame tuin’ op de Floriade 2012. De NL Label heeft als doel, om als gids te dienen voor tuinproducten, waarmee de mate van duurzaamheid wordt beschreven. Daarnaast wordt er gekeken naar de mate van natuur- en milieuvriendelijkheid. NL Label is anno 2012 een ambitieuze club van ondernemers die samen de ambitie hebben om de meest duurzame tuin(ooit) op 1.000m² te realiseren. Dat is het doel en wordt het uithangbord van de Floriade 2012 in Venlo. De Floriade start op 5 april en loopt tot en met 7 oktober 2012. U vindt de duurzame tuin in de Green Engine op de Floriade.