Refurbished afvalbak

Hoe circulair is de Grijsen afvalbak?

Bijna 25 jaar geleden introduceerde Grijsen de Constructo afvalbak. Vanuit onze Achterhoekse visie ‘goed en eenvoudig’, werd een oerdegelijk en logisch doordacht ontwerp gekozen. Een afvalbak die tegen een stootje moet kunnen en lang meegaat. Wat wij nog niet wisten, maar nu steeds meer ontdekken, is dat wij toen al de basis legde voor een duurzame, circulaire afvalbak. En waarom iets nieuws ontwikkelen, terwijl wij al een afvalbak hebben die aan de maatstaven van de circulaire economie voldoet.

Maar voor ons betekent circulair meer dan een goed product. Het gaat voor ons verder dan alleen duurzaamheid en kwaliteit. Daarom hebben wij een uniek circulair product staan; onze Constructo afvalbak.

Wij hebben gemerkt dat het gebruiksrendement van een afvalbak, na actief gebruik gedurende de jaren, achteruit gaat. Dit komt omdat, door het vies worden, mogelijke aanplak- en stickerresten en gebruiksschade, de afvalbak minder aantrekkelijk wordt. Daarmee verliest de afvalbak een deel van haar belevingswaarde, met als gevolg dat mensen hun afval er minder graag in weggooien. Om het gebruiksrendement optimaal te houden spreken wij met de klant af dat de afvalbak, na circa 7 jaar, een opfrisbeurt krijgt waarmee de belevingswaarde en het gebruiksredenment weer omhoog gaat en tevens de levensduur wordt verlengd. In ruil voor deze levensverlengende opfrisbeurt, waarbij we gebruik maken van een milieuvriendelijke werkwijze en verontreinigende processen vermijden, willen wij heel graag onze afvalbak, nadat de afvalbak wederom circa 7 jaar in de openbare ruimte heeft gestaan, terug hebben. De ‘oude’ terug geleverde afvalbak vormt de basis voor de refurbished afvalbak.

De ‘oude’ afvalbak wordt volledig gedemonteerd in onze werkplaats waarbij de losse onderdelen worden opgeknapt en verwerkt tot nieuwe refurbished afvalbakken. Hierbij halen wij een hergebruik rendement van wel 95%. Deze werkzaamheden doen wij samen met mensen die een beperking hebben tot de arbeidsmarkt. Dit omdat wij graag iedereen een kans willen bieden om aan het arbeidsproces mee te doen. Deze nieuwe refurbished afvalbak zien wij als een ultiem circulair product. De 5% uitval, onderdelen die niet gebruikt kunnen worden zoals een kapot slot of scharnier, worden gescheiden ingezameld en gerecycled, waarna het alsnog terugkomt in de keten als nieuwe grondstof. Wij streven erna om zoveel mogelijk van onze geproduceerde afvalbakken na de gebruiksfase terug krijgen, zodat wij zolang mogelijk de onderdelen in de keten kunnen houden.
Wij willen als producent verantwoordelijk blijven voor ons product. Op deze manier kunnen wij waarborgen dat onze producten geen afval worden en deze verantwoordelijkheid is een primaire voorwaarde voor het product in de circulaire keten.

Voor het circulaire concept is onze standaard Constructo afvalbakkenserie ideaal. De afvalbakken in deze serie bestaan namelijk uit losse onderdelen die op ieder moment vervangbaar zijn door nieuwe dan wel hergebruikte onderdelen van oude afvalbakken. Destijds al ontworpen zodat onze klanten niet een geheel nieuwe afvalbak moeten kopen als alleen een paneel of scharnier kapot is. Dat vonden wij 25 jaar geleden al verspilling.

De Constructo is gemaakt van staal. Doordat de afvalbak modulair is opgebouwd kunnen zelfs de bevestigingsmaterialen worden hergebruikt en als het echt kapot is gerecycled. Tevens is er een vuurwerkafdekplaat beschikbaar voor de afvalbak en kan de afvalbak worden voorzien van de nieuwste technologieën zoals vulgraadmeting en een perssysteem. Ook zijn er binnen de Constructo-serie meerdere afvalbakken geschikt voor het gescheiden inzamelen van diverse afvalstromen in één bak. Door het scheiden van afval voordat deze wordt ingezameld door een afvalinzamelaar, is de kwaliteit van het afval beter. Hierdoor is het ingezamelde afval geschikter voor hergebruik en/of recycling. Dankzij een speciaal inzetpaneel kan een ‘normale’ Constructo 100 eenvoudig worden omgetoverd in een afvalbak voor alleen plastic of papier. Dit zorgt er voor dat bij zowel gemeenten met bron- als bij gemeenten met nascheiding, de afvalbak inzetbaar.

afval scheiden-

 

 

 

 

 

 

 

Aangezien de Constructo al ruim 25 jaar geleden is geïntroduceerd en sindsdien niet meer is weg te denken uit de openbare ruimte, heeft deze afvalbak zich ruimschoots bewezen. Robuust, gebruikersvriendelijk en met een tijdloos design en past daarmee goed in het Nederlandse straatbeeld. Duidelijk herkenbaar als afvalbak in de openbare ruimte met een zichtbare en veilige inwerpopening.

Wij hechten grote waarde aan een duurzame bedrijfsvoering. Zo maken wij gebruik van hernieuwbare energie, zijn wij gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder en kiezen wij bewust voor samenwerkingen met andere duurzame partners, zoals NL Greenlabel, Staatsbosbeheer en zijn wij actief op het gebied van social return.
Wij staan nooit stil. Voor ons zijn nieuwe, duurzame samenwerkingen met duurzame partners, onlosmakelijk verbonden met de toekomst en het streven naar vooruitgang. Wij zullen hier dan ook altijd naar streven.

schema met daarin het proces van de circulaire afvalbak

Tweedehands afvalbakken

Grijsen wil de controle op de keten vergroten door het terugnemen van gebruikte afvalbakken van haar klanten. Onze
gebruikte afvalbakken belanden veelal bij het oud-ijzer, terwijl deze in de meeste gevallen nog prima (her) te gebruiken zijn.
De teruggenomen afvalbakken worden schoongemaakt en technisch nagelopen. Afhankelijk van de staat wordt de afvalbak
als tweedehands of refurbished product aangeboden.

Bekijk het actuele aanbod van tweedehands afvalbakken