Ode aan de afvalbak

Het afnemende gebruiksrendement is één van de grote problemen onder de afvalbakken in de openbare ruimte. Dit heeft te maken met het feit dat de afvalbakken er steeds minder aantrekkelijk uit gaan zien. De afvalbak wordt vies, is beplakt met stickers, heeft gebruikersschade of is ondergespoten met graffiti. Deze factoren leiden er toe dat steeds meer mensen liever uit de buurt van de afvalbak blijven, in plaats van hun afval er in te gooien.

De afvalbak is op dat moment nog lang niet afgeschreven. De technische staat van de afvalbak is nog in orde, waardoor de afvalbak nog een geruime tijd mee kan. Om te voorkomen dat afvalbakken ten onrechte worden vervangen en vernietigd, is Grijsen gestart met concept van de ‘refurbished afvalbak’. De afvalbak wordt bij dit concept teruggenomen, gedemonteerd en gereinigd. Vervolgens word de afvalbak voorzien van een nieuwe coating, waardoor de afvalbak er weer als nieuw uitziet.

Ongeveer 95% van de originele afvalbak wordt binnen dit concept hergebruikt. De 5% van de afvalbak dat niet kan worden hergebruikt, wordt gerecycled en omgezet tot grondstof voor nieuwe onderdelen. De uitval wordt op deze manier tot een minimum beperkt. Na deze opknapbeurt is de afvalbak klaar voor een tweede leven. De afvalbak kan dan worden teruggeplaatst op de oude locatie. Ook is het mogelijk om het product op een ander locatie een plekje te geven, zoals bij een sportvereniging of een speeltuin.

Constructo afvalbakkenserie

De Constructo afvalbakkenserie van Grijsen past goed binnen het circulaire concept. De afvalbakken uit deze serie zijn volledig modulair opgebouwd. Dit houdt in dat elk onderdeel van de afvalbak afzonderlijk te vervangen is. In de onderstaande afbeelding zijn de losse onderdelen van een Constructo 100 schematisch weergegeven. De modulaire opbouw van de afvalbak heeft twee voordelen: losse onderdelen kunnen eenvoudig worden vervangen, zonder dat de gehele afvalbak weggegooid hoeft te worden. Ook zijn de verschillende onderdelen en materialen beter te scheiden, wat zorgt voor een effectiever recycleproces. Dit maakt de Constructo serie van Grijsen uitermate geschikt om her te gebruiken

Voor meer informatie, neem contact met ons op!.