Nijmegen, Plein 1944

Nijmegen-plein44-maatwerk-straatmeubilair-buitenbanken-afvalbakken

Het nieuwe plein ’44 als huiskamer van Nijmegen In februari 1944 sloeg een vergissingsbombardement van de geallieerden in één klap een gapend gat in de Nijmeegse binnenstad. In het kader van de wederopbouw had de gemeente Nijmegen op deze open plek een levendig Plein ’44 in gedachten, maar dit bleek een illusie. Tijd nu om Plein’44 het elan te geven dat Nijmegen en haar inwoners verdienen!

Het wederopbouwplan voorzag een levendig plein met horeca, winkels, een bioscoop en parkeerruimte. In de loop der jaren was Plein ’44 echter verworden tot een natuurlijke scheidslijn tussen het stadscentrum en het aanpalende busstation. Er is jarenlang is geprobeerd om het plein op te fleuren, maar dit leidde dit niet tot de gewenste resultaten. Integendeel zelfs, Plein ‘44 was gedevalueerd tot een lege, verdiepte bak: een plek die werd gemeden door het winkelend publiek. Zelfs het monument van de verloren soldaat stond er zielloos bij.

Plein voor iedereen

De intimiteit van het plein is vergroot door rondom randen te creëren. Een kopgebouw splitst de voormalige grote open ruimte nu in een groen hoofdplein en een klein busplein, die via een passage aan elkaar zijn verbonden. Het multifunctionele programma van wonen en winkelen, horeca en cinema zorgt voor een bruisende levendige omgeving.

De inrichting van het plein is daar niet alleen op afgestemd, maar creëert daar ook de voorwaarden voor. Plein ‘44 is een echt ontmoetingsplein. Als de huiskamer van de stad nodigt het mensen uit er de krant te lezen, te eten of gewoon lekker te zitten in de zon of de schaduw. Het houten duurzame meubilair is daar speciaal voor ontworpen. Kleine zitelementen en lange stadstafels worden afgewisseld met podia, stads- en statafels. Her en der zijn er speelse waterelementen geplaatst. Ook de verloren soldaat heeft weer een eerbiedwaardige plek gekregen.

Straatmeubilair van Grijsen Grijsen park- en straatdesign heeft voor dit project de maatwerk afvalbakken, lange stadsbanken en andere zitelementen gemaakt. Daarnaast zijn er ook plantenbakken en boomroosters van grijsen in het ontwerp opgenomen. Het ontwerp is in samenwerking met Buro Lubbers gegaan. Grijsen was hierin ook betrokken bij de advisering en plaatsing van de afvalbakken, de plantenbakken en de nodulair gietijzeren boomroosters. De zitvlakken van de elementen bestaan uit duurzaam iroko hout met frames van gepoedercoat thermisch verzinkt staal.

Toegepast meubilair

• Maatwerk zitelementen.
• Frame: Staal thermisch verzinkt en tweelaags gepoedercoat 120 μ in RAL kleur.
• Zitvlak: 100% FSC hardhout.
• Maatwerk afvalbakken.