Lodewijk Hoekstra onthult eerste Fietsbank van Nederland

onthulling-fietsbank

‘Unieke en bijzondere bank volledig ontworpen volgens de circulaire economie gedachte’

Vandaag heeft Lodewijk Hoekstra, founder van NL Greenlabel en bekend van TV, samen met Patrick Grijsen, directeur Grijsen park & straatdesign en Elwin de Vink, afdelingshoofd Ontwerp en Advies bij Donkergroen, de eerste Fietsbank van Nederland onthuld. Deze unieke en bijzondere Fietsbank is ontwikkeld door Grijsen en past volledig binnen de gedachte van de circulaire economie.

‘’De bank bestaat uit een frame, dat is gemaakt van oude, afgedankte fietsen waarop houten planken zijn gemonteerd’’, vertelt Patrick Grijsen. ‘’Wij zijn op dit idee gekomen omdat we een product zochten dat geen nuttige toepassing meer had, geschikt is voor het maken van een buitenbank en past bij Nederland. Dit in opdracht van Donkergroen’’. Nederland heeft jaarlijks te maken met tienduizenden afgedankte fietsen. Een groot deel van deze fietsen belandt op de schroothoop. ‘’Wij vinden dit zonde. Vaak zijn de fietsen, of onderdelen ervan, nog prima bruikbaar’’, geeft Patrick aan. ‘’Door het gebruik van deze fietsen als frame voor een buitenbank, geven wij ze een tweede leven. Daarnaast staat de fiets voor mobiliteit: voortbewegen. Dat is wat Grijsen ook wil. Streven naar vooruitgang, voor nu en de toekomst. Ook is de fiets een duurzaam vervoersmiddel dat symbool staat voor Nederland. En wat is er nou mooier dan deze op een unieke manier in het straatbeeld terug te laten komen.’’

De keten helemaal rond
Naast de bewuste keuzes voor materialen is de Fietsbank modulair opgebouwd. Dit betekent dat het hout gemakkelijk van het frame kan worden losgekoppeld en dat ook elke houten plank afzonderlijk kan worden verwijderd. ‘’Met Grijsen hebben wij de afspraak gemaakt dat de bank weer na 15 jaar retour gaat. Grijsen wordt dan weer de eigenaar van bank en bepaalt, afhankelijk van de conditie van de bank, of deze een nieuwe bestemming krijgt elders, of dat onderdelen worden hergebruikt in een nieuw straatmeubel, of dat de onderdelen worden gerecycled en dus als nieuwe grondstof terugkomen in de keten’’, vertelt Elwin de Vink. ‘’Dit past perfect bij de gedachte van ons en de inrichting van de circulaire tuin waar deze bank gaat komen. Wij zijn dan ook erg enthousiast om dit zitelement te gaan plaatsen.’’

Gebiedslabel NL Greenlabel
Dat Lodewijk Hoekstra deze speciale bank heeft onthuld, is een logische keuze. Naast zijn passie voor groen en mensen op een verantwoorde manier te laten genieten van de natuur, is hij ook medeoprichter van NL Greenlabel. En heeft hiermee als doel de inrichting van de buitenruimte weer in balans te brengen met de natuurlijke leefomgeving. Zowel Grijsen als Donkergroen zijn partner van NL Greenlabel. Daarnaast is het de bedoeling dat de circulaire tuin, waar deze Fietsbank zal komen, zodra de bouw gereed is, wordt getoetst volgens de NL Greenlabel Gebiedslabelmethode.


Over Grijsen
Grijsen is een full-service bedrijf dat de openbare buitenruimte laat schitteren. Dit doen we met straat- en parkmeubilair van hoogwaardige kwaliteit en vooraanstaand design, waarbij we duurzaamheid niet uit het oog verliezen.

Onze ontwerpen zijn innovatief, doordacht en verantwoord, waarbij functionaliteit leidend is. Kenmerkend voor Grijsen is eenvoud, stijl en comfort. Het kantoor van Grijsen is gevestigd in Winterswijk.

Over Donkergroen
Waar het gras groener is. Waar de inspiratie voor het oprapen ligt. Donkergroen is een landelijk werkende organisatie van creatieve groendenkers en doeners met een vernieuwende kijk op de beleving van binnen- en buitenruimte.
Donkergroen is gestart in 1961 in Sneek en heeft zich in de loop der jaren gestaag uitgebreid door het openen van nieuwe vestigingen, in totaal 18, op diverse locaties in Nederland.

Over NL Greenlabel
NL Greenlabel wil de inrichting van de buitenruimte weer in balans brengen met de natuurlijke leefomgeving. Daarom heeft het zich ten doel gesteld het gebruik van duurzame producten en materialen en groen in de ruimste zin van het woord te bevorderen om te komen tot duurzame gebiedsontwikkeling van particuliere tuin tot complete woonwijk en bedrijvenpark. Daartoe brengt NL Greenlabel kennis, producten, leveranciers en professionals op gebied van duurzame innovaties bij elkaar en maakt het duurzaamheid werkbaar en meetbaar.

Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra zijn de founders van NL Greenlabel.

Noot voor de redactie:
Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Grijsen park & straatdesign, Daphne Damkot, 0543 – 820 985 of d.damkot@grijsen.nl
Donkergroen, Elwin de Vink, 0515 – 417 325, Elwin.deVink@donkergroen.nl
NL Greenlabel, Lodewijk Hoekstra, 06 – 19 23 21 65 of l.hoekstra@nlgreenlabel.nl