Lingo! Meppel kiest voor op maat gemaakte letterbanken

Letterbanken in Meppel

 

Meppel gaat op de schop. De gemeente kiest voor een herinrichting van het stadscentrum en pakt het centrum op drie verschillende plekken aan. Eén van de werkzaamheden vinden plaats aan de Groenmarkt. Grijsen is voor dit project ingeschakeld om een zestal letterbanken te maken. Deze zes letters vormen samen het naam van de stad en de gelijknamige gemeente: MEPPEL.

Bij de herinrichting wordt de Groenmarkt autovrij gemaakt. Een gevolg daarvan is het verdwijnen van de parkeerplaats. Dit parkeerterrein maakt plaats voor een levendig plein met ruimte voor terrassen en evenementen. Het nieuwe plein wordt voorzien van nieuwe bomen en genoeg zitgelegenheid. Dit doet Meppel mede door het plaatsen van zes banken in de vorm van een letter. Deze banken hebben de letters MEPPEL gekregen.

Spelen met letters

De letterbanken worden los op het maaiveld geplaatst en kunnen gemakkelijk worden verplaatst. De letterbanken zijn namelijk voorzien van lepelgaten. Dit maakt het mogelijk om de banken te verplaatsen met bijvoorbeeld een pompwagen of heftruck. Zo kan er tijdelijk ruimte gemaakt worden voor evenementen of markten. Deze mogelijkheid geeft gemeente Meppel meer flexibiliteit in de openbare ruimte. Na het evenement kunnen de banken weer gemakkelijk worden teruggeplaatst op de locatie.

De banken zijn in samenwerking met Buro Ma.an ontworpen. Het ontwerp is door Grijsen vertaald tot productietekening. Uiteindelijk heeft Grijsen de bank ontwikkelt tot het eindresultaat.

Letterbanken van hoge kwaliteit materialen

De zes letterbanken zijn gemaakt van staal en hout. Het onderstel is gemaakt van cortenstaal. Het cortenstaal wordt op een natuurlijk wijze beschermd door het ontstaan van een oxidehuid. Deze oxidehuid schermt het dieperliggende materiaal af van zuurstof, waardoor oxidatie sterkt wordt vertraagd. Daardoor blijft het staal voor een lange tijd goed. Voor de zitvlakken gebruiken we onbehandeld tropisch hardhout. Door de kenmerkende eigenschappen van de houtsoort hoeft het hout niet  behandeld te worden. Het onbehandelde hout behoort namelijk al tot de hoogste duurzaamheidklasse. Dit betekent dat het kernhout in theorie na 25 jaar nog goed is.

Maatwerk

Dit project in Meppel is een mooi voorbeeld van de flexibiliteit en mogelijkheden met Grijsen. Ben je benieuwd hoe wij zo’n maatwerkproject aanvliegen? Lees hier ons zes-stappenplan. Laat je je liever inspireren? Kijk dan vooral eens tussen onze andere projecten.