Indische buurt krijgt pratende afvalbakken

Afvalbak die geluid geeft zodra je er afval in gooit

Amsterdam, 12 Juli 2018

Afval weggooien wordt in een deel van de Indische Buurt vanaf nu een beleving. Op drie locaties komen pratende prullenbakken. Wie zijn afval in een van deze bakken gooit, krijgt een verrassend complimentje of andere positieve reactie.

Hoe de prullenbak werkt, kan iedereen zien, horen én uitproberen op donderdag 12 juli.
Dan onthullen Elke Heidrich, directeur Wonen van Eigen Haard, en Riny de Jonge, manager Beheer Openbare Ruimte Schoon van de gemeente, de eerste pratende prullenbak in de Batjanstraat. We maken er een feestje van met limonade, muziek van de BatjanBuren en de Kids van Oost, en leerlingen van basisschool De Waaier brengen samen met Rachid van PleinGames een speciale rap over afval ten gehore. Iedereen is welkom!

• Donderdag 12 juli
• Van 15.00 tot 16.00 uur
• Bij Batjanstraat 66

Creatief tegen zwerfafval
De gemeente Amsterdam zoekt samen met partners in de buurt naar creatieve manieren om zwerfafval tegen te gaan. Doel van de pratende prullenbakken is om bewoners en bezoekers te stimuleren hun afval niet op straat, maar in de bak te gooien, en zo zwerfafval op straat en in de binnentuinen te voorkomen. Er komen in totaal drie pratende prullenbakken in de Indische Buurt; de andere twee komen op het Makassarplein en het Sumatraplantsoen. Als de bakken effectief blijken, zullen ze op meer locaties worden toegepast.

De pratende prullenbakken zijn een idee van woningcorporatie Eigen Haard en stadsdeel Oost en zijn ontwikkeld in samenwerking met de firma Grijsen Park- en Straatdesign.

Batjanstraat vernieuwd
Eigen Haard en stadsdeel Oost hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de vernieuwing van de Batjanstraat. Het stadsdeel heeft de openbare ruimte opgeknapt en een wormenhotel geplaatst. Eigen Haard renoveerde de woningen, de horecaruimte en de bedrijfsruimtes rondom de Batjanstraat. In de voormalige Batjanschool verhuurt Eigen Haard muziekwoningen voor startende musici. Op de begane grond zitten de Eigen Haard wijkbeheerders en de BatjanBuren. Aan de overkant verhuurt Eigen Haard aan nieuwkomer Thúskomme; een bar-restaurant met een vleugje Fryslân en een zonnig terras in de straat. Verder zijn er in het pand diverse creatieve en muzikale ondernemers gehuisvest. Met als buren het Nederlands Philharmonisch Orkest in de Majellakerk. De buurt maakt nu onder leiding van de BatjanBuren een mooi kunstwerk in de straat. Samen met de komst van de pratende prullenbak is dit een mooi sluitstuk van deze vernieuwing.

Bijgevoegd het persbericht

Beluister hier het radio interview over de pratende afvalbakken van Radio 2