Het belang van boomroosters

Eindhoven, DomusDELA

Boomroosters. Je komt ze eigenlijk overal op straat in de stad of het dorp tegen, maar waar zijn boomroosters eigenlijk precies voor bedoeld? Wat is de functie en waarom is het zo belangrijk voor een boom? We leggen het je graag uit!

Steden willen (en moeten) steeds meer vergroenen. Er wordt in meer en meer steden ruimte gemaakt voor planten, bomen en bloemen. Groen creëert onder andere rust, zorgt voor afname van hittestress en zorgt voor natuurlijke schaduw. Kortom, in een groene omgeving is het prettiger vertoeven.

Belangrijk hierbij is wel dat de omgeving daadwerkelijk ook groen blijft. Bloemen en planten worden gepoot in bloem- en plantenbakken en krijgen hier voldoende ruimte om te bloeien. Voor bomen is dit een ander verhaal. Bomen kunnen ondergronds 2 tot 7 keer zo groot worden dan bovengronds. De wortels kunnen daardoor enorm lang worden. Daarnaast groeien boomwortels vrij dicht onder het straatoppervlak. Hierdoor kan de bestrating rondom de boom gaan verschuiven en ongelijk gaan liggen, wat vervolgens tot gevaarlijke situaties zoals struikelpartijen kan zorgen. De boomroosters zullen dit voorkomen.

Ook voorkomen boomroosters dat boomwortels beschadigd raken. De boomroosters beschermen de wortels van de boom onder andere tegen (zware) voertuigen die over de wortels heen rijden. De boom is beter beschermd tegen schade en de kans dat de boom dood gaat is kleiner.

Naast de beschermde functies van een boomrooster, heeft een boomrooster ook een esthetisch voordeel. Ze kunnen een eentonig straatbeeld doorbreken en meer accenten toevoegen aan de oorspronkelijke locatie. Het patroon in een boomrooster zorgt er daarnaast voor dat de boom genoeg zuurstof en water krijgt om te blijven leven.

Grijsen heeft in de loop der jaren al mooie boomroosters mogen leveren. Ben je benieuwd naar het huidige assortiment van Grijsen? Klik dan hier! Liever eerst kijken naar de projecten met Grijsen boomroosters? Bekijk dan de referentieprojecten hieronder!

Referentieprojecten met boomroosters