Fietsbank krijgt aandacht bij Climate Adaptation Northern Netherland

Lodewijk Hoekstra onthult unieke Fietsbank

Op 17 oktober vond in Groningen het symposium ‘Climate Adaptation in Northern Netherland’ plaats. Climate Initiative Noord Nederland (NETWERK) is een initiatief van de gemeente Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, provincie Groningen, Hanze Hogeschool Groningen en Tauw. Dit netwerk komt naast het Global Center on Adaptation in Groningen te staan en zal zich richten op de klimaatopgaven in Noord Nederland. Tijdens dit symposium was de Fietsbank van Grijsen te zien.

Tijdens het symposium hebben experts van de noordelijke kennisinstellingen, overheden en bedrijven laten zien aan welke klimaatvraagstukken zij momenteel werken en hoe zij bijdragen aan een klimaatbestendige samenleving. En één van de tastbare voorbeelden tijdens dit symposium was de Fietsbank van Grijsen.

De bank bestaat uit een frame, dat is gemaakt van oude, afgedankte fietsen waarop houten planken zijn gemonteerd. Hiermee hebben afgedankte fietsen weer een nuttige toepassing gekregen. En hiermee , geschikt is voor het maken van een buitenbank en past bij Nederland. Naast de bewuste keuzes voor materialen is de Fietsbank modulair opgebouwd. Dit betekent dat het hout gemakkelijk van het frame kan worden losgekoppeld en dat ook elke houten plank afzonderlijk kan worden verwijderd. Hierdoor kan Grijsen, na een bepaalde periode, de bank weer retour nemen. Afhankelijk van de conditie van de bank wordt bepaald of deze een nieuwe bestemming krijgt elders, of dat onderdelen worden hergebruikt in een nieuw straatmeubel, of dat de onderdelen worden gerecycled en dus als nieuwe grondstof terugkomen in de keten. En hiermee draagt de Fietsbank bij aan een betere wereld.