Dordrecht, Nieuwstraat

dordrecht-the-movies-maatwerk-boomrooster-cortenstaal

Het Hofkwartier in het historische centrum van Dordrecht is onder meer het domein van Cinema The Movies. Dit filmhuis is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws monumentaal pand. Deze karakteristieke plek kreeg onlangs een passende entree voor het filmhuis: Tuin The Movies.  Grijsen park- en straatdesign werkte hier als een van de partijen aan mee.

Situatie

Voor het ontwerpende IBD was het duidelijk dat het hele Hofkwartier een eenduidig ‘handschrift’ moest krijgen. Om dit te bereiken gaat het ontwerp uit van rust en eenvoud, waarin de bijzonderheden van elke plek goed tot hun recht komen. Voor de pui van Cinema The Movies staan drie monumentale bomen. Behoud en een goede inpassing van deze bomen waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Een van de uitdagingen is dan: hoe ga je om met de wortels van zo’n grote boom? Hoe combineer je natuurbehoud met de toegankelijkheid en uitnodiging van de openbare ruimte?

Aanpak

De keuze voor multifunctionele boomroosters (bescherming en zitgelegenheid) wekt dan geen verbazing. Wel verrassend is de vormgeving, die geïnspireerd is door het ouderwetse filmblik. IBD ontwierp in samenwerking met stadsontwikkeling voor elk van de drie bomen elementen met een eigen maatvoering en vorm; rond en ovaal. De diameters variëren van 2,3 tot 4,3 tot 6,8 meter en in twee van de roosters is zitgelegenheid  geïntegreerd.

Resultaat

Grijsen vervaardigde het rooster (het ‘filmblik’) van cortenstaal, vanwege de duurzaamheid en de authentieke uitstraling die goed matcht met de identiteit van het Hofkwartier. De beide ingelegde zitvlakken zijn gemaakt van onbehandeld Gariuba hout. De onderconstructie is gemaakt van verzinkt staal en bevestigd op betonnen poeren. De originele ‘filmblikken’ boomroosters zijn een aanwinst voor de historische binnenstad van Dordrecht en worden veelvuldig gebruikt door de bezoekers.

Toegepast meubilair

• Maatwerk zitelement.