Den Dungen, Litserborg

den-dungen-litserborg-afvalbak-constructo65

Een kloppend hart voor Den Dungen In het Brabantse Den Dungen vormden de bij elkaar gelegen kerk, het gemeentehuis en het verzorgingstehuis het hart van het dorp. Dat was historisch zo bij elkaar gekomen, maar er was geen sprake van een zichtbare, aangename en uitnodigende centrumfunctie. Toen het verouderde verzorgingstehuis moest worden afgebroken, was dit een mooie aanleiding om meteen het centrum van Den Dungen een facelift te geven.

De gemeente Den Dungen (waarvan naast Den Dungen ook Maaskantje deel uitmaakt) besloot om het hele centrumgebied te revitaliseren, inclusief het park naast het verzorgingshuis. Dit moest een openbaar gebied worden. Cruciaal in de hele transformatie was de sloop en omvorming van het voormalige verzorgingshuis. In plaats hiervan werd op deze plek een ‘Kulturhus’ gerealiseerd: een gebouw volgens een Deens concept, waarin meerdere partijen uit de gemeenschap hun ruimte hebben en samenkomen. De naam van het Kulturhus: Litserborg.

In Kulturhus Literborg is onder meer het verzorgingstehuis ondergebracht (met groepswoningen en appartementen) en het gebouw heeft een zaal voor voorstellingen, een gymzaal, een bibliotheek, een restaurant en een gezellig café. Niet voor niets is het thema van Litserborg: ‘Ontmoet Elkaar.’

BRUISEND HART

Ontmoeting is ook het uitgangspunt van de openbare ruimte. Door de drie gebouwen (kerk, gemeentehuis en Kulturhus) vormt zich een driehoekig plein dat de ‘huiskamer’ van het dorp moest worden. Het moest aantrekkelijk en een multifunctioneel plein worden, dat gastheer zou worden van allerlei activiteiten als markten, festiviteiten en zomerse terrassen. Dat is ook mooi gelukt. Door de vernieuwing en herinrichting van de buitenruimte is de hele context van de dorpskern verbeterd. Den Dungen heeft een zichtbaar, bruisend en aantrekkelijk hart gekregen, met een nieuwe functie en kwaliteitsuitstraling.

KLEURENMATCH

Grijsen park- en straatdesign boog zich in overleg met architect Roland van Bussel over de inrichting en realisatie van de openbare ruimte. Harmonie met de aanpalende gebouwen, met name die van Kulturhus Iitserborg, was een van de aandachtspunten. Zo kreeg de tientallen meters grote plantenbak een poedercoating die mooi combineert met de kleurstellingen van het Kulturhus. De bak is onder meer voorzien van geïntegreerde zitelementen van 100% FSC Bilinga hout. Grijsen maakte ook een fraaie boombank van Bilinga hout, met een onderstel van thermisch verzinkt en gepoedercoat staal. Verder werd de buitenruimte onder meer aangekleed met plantenbakken en separate zitelementen.

Toegepast meubilair

• Afvalbak Constructo 65
• Maatwerk Plane boombank
Onderstel: staal, thermisch verzinkt en gepoedercoat.
• Zitvlak: FSC 100% hardhout

 • Maatwerk plantvakken met zittingen.
• Onderstel: staal, thermisch verzinkt en gepoedercoat.
• Zitvlak: FSC 100% hardhout
• Maatwerk hekwerk/afscherming van Cortenstaal.