Deelname aan de Steck battle

Gisteren vond, voorafgaand aan de finale van de ‘Achterhoek Open Innovatieprijs’’, de Steck Battle plaats. De Steck Battle is een wedstrijd tussen verschillende genomineerde opdrachten. Deze opdrachten worden uitgevoerd door studenten in opdracht van verschillende bedrijven. In totaal waren er 6 studentengroepjes samen met hun opdrachtgever genomineerd. Grijsen was één van deze zes genomineerde opdrachtgevers.

Onderzoek

Grijsen werkt voor het onderzoek samen met twee studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij volgen de Minor Circulaire Economie en voeren als onderdeel van deze minor een onderzoek uit voor een opdrachtgever. In het geval van Grijsen hebben de studenten de opdracht gekregen om een Levenscyclus Analyse (LCA) op te stellen voor verschillende houtsoorten. Een LCA brengt de milieubelasting van de gehele levenscyclus in kaart van producten: van wieg tot graf. Tijdens het onderzoek wordt dit in kaart gebracht van diverse houtsoorten.

Hout is een veelgebruikte grondstof in de producten van Grijsen. Er zijn veel verschillende houtsoorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Met behulp van een LCA kunnen deze voor- en nadelen eenvoudig in kaart gebracht worden. Dit geeft Grijsen inzicht in de verschillen tussen de houtsoorten op het gebied van levensduur, duurzaamheid en circulariteit. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om het verschil tussen de houtsoorten voor klanten ook inzichtelijk te maken.

Het duo van studenten zit momenteel in de afrondende fase van hun onderzoek en leveren binnenkort een rapport op die Grijsen (en haar klanten) een hoop nieuwe inzichten gaat bieden.

Opnames

Gisteren waren de opnames van de Steck Battle en dit werd uitgezonden via een livestream. De vakjury was erg enthousiast over de insteek van deze opdracht en de praktische handvaten die het onderzoek geeft voor de toekomst. Helaas heeft Grijsen de battle niet gewonnen. Wij zijn de studenten erg dankbaar en vinden het mooi om te zien dat er op deze manier een podium wordt gegeven aan deze circulaire opdracht.

Bekijk via onderstaand filmpje de inzending van Grijsen: