De circulaire ideeën van jonge onderzoekers uit Doetinchem

tekeningen en prototypes voor de circulaire producten, gemaakt door scholieren van het Ulenhof College
Overzicht van uitgewerkte circulaire ideeën door de scholieren van het Ulenhof College
Tweedehands afvalbakken van Grijsen op een rij

De afgelopen negen weken zijn tientallen scholieren uit het tweede leerjaar van het Ulenhof College druk in de weer geweest. Voor het vak O&O gingen de leerling bezig met een circulaire vraag van Grijsen omtrent de kringloopeconomie. De leerlingen van het Ulenhof College volgen allemaal de richting Technasium. Deze richting houdt in dat de havo- en vwo-scholieren veel bezig zijn met technologie en het toepassen daarvan. Het vak O&O, Onderzoek en Ontwerpen, is een belangrijk onderdeel van het Technasium. Het vak is zelfs erkend als profielkeuzevak. Dat betekent dat het vak onderdeel kan uitmaken van het examen.

De opdracht

Voor het vak O&O gingen de jonge onderzoekers aan de slag met een vraagstuk van Grijsen: “Op welke manier kunnen gebruikte afvalbakken in een andere vorm worden hergebruikt?’ Hierbij moesten ze rekening houden met een aantal eisen. Er moet geprobeerd worden zo min mogelijk extra materialen toe te voegen aan het product. Daarnaast moet het toegevoegde materiaal zo duurzaam mogelijk zijn. Ter inspiratie kregen de scholieren foto’s te zien van eigen uitwerkingen van Henny Grijsen. Aangezien Henny dit al gemaakt had, moesten de leerlingen nieuwe producten verzinnen en mochten er geen banken of tafels gemaakt worden.

Circulaire uitwerkingen van Henny met materiaal van gebruikte afvalbakken
Circulaire uitwerkingen van Henny met materiaal van gebruikte afvalbakken
Circulaire uitwerkingen van Henny met materiaal van gebruikte afvalbakken

Naast het uitwerken van een product, kregen de leerlingen ook de taak om een marktonderzoek uit te voeren. Hierbij probeerden ze antwoord te vinden op vragen zoals: “Is er vraag naar het product” en “Wat is ons Unique Selling Point”. Het product moet uiteindelijk immers ook verkocht kunnen worden. Dit alles moest terugkomen in de presentatie: een echte uitdaging!

Maar niets bleek te veel voor deze getalenteerde scholieren uit Doetinchem. Wat een creativiteit! Afgelopen vrijdag was het voor hen de dag van de waarheid. Zo’n 70 leerlingen die dag presenteerden hun product. De ideeën varieerden van speeltoestellen tot hondenhuizen en van kledingkasten tot kruiwagens. De leerlingen hadden diapresentaties, 3D-schetsen en prototypes gemaakt. Dit alles moest hen helpen om het product overtuigend te presenteren.

Modulaire opbouw

De afvalbak waarmee de scholieren ging werken is volledig modulair opgebouwd. Dit houdt in dat de afvalbak volledig demontabel is. Dit gegeven gaf de scholieren de kans om creatief om te gaan met de verschillende onderdelen van de afvalbak. We kunnen vanuit Grijsen gerust zeggen dat dat wel is gelukt! De onderdelen van de afvalbakken zijn bijna op alle mogelijke manieren ingezet in de ideeën. Erg tof!

Het circulaire beleid van Grijsen

Uiteraard probeert Grijsen zelf ook gebruikte afvalbakken in huidige vorm terug te zetten in de markt. Dat doet Grijsen door ze opnieuw aan te bieden als tweedehands of refurbished. Grijsen vindt het belangrijk dat er zorgvuldig met de grondstoffen en materialen om wordt gegaan, omdat de openbare ruimte dan ook nog bestaat voor de volgende generaties. Wil je weten hoe Grijsen kijkt naar de Circulaire Economie? Klik hier een lees direct meer!

Bij een tweedehands afvalbak wordt de afvalbak schoongemaakt en technische nagelopen. Zo scoor je tegen een gunstige prijs een goede afvalbak. Een refurbished afvalbak gaat nog een stapje verder. Hierbij wordt de afvalbak ontlakt en krijgt deze een nieuwe poedercoating in een RAL-kleur naar keuze. Hierdoor ontstaat een afvalbak die amper van nieuw te onderscheiden is!

Ben je benieuwd naar het beleid van Grijsen op het gebied van gebruikte afvalbakken? Lees hier meer over het reviseren van gebruikte, maar kwalitatief nog goede afvalbakken. Wil je meer weten over de retourservice van Grijsen? Klik dan hier!