Afvalbak met klasse

Na jaren van trouwe dienst waren de oude afvalbakken in het centrum van Aalsmeer toe aan vervanging. Tientallen nieuwe zijn ervoor in de plaats gekomen. De nieuwe bak heeft een aantal eigenschappen waar je niet direct over zou nadenken.

Aalsmeer wilde een extra impuls geven aan de herkenbaarheid en uitstraling van afvalbakken in voornamelijk de winkelcentra. De gemeente koos voor een afvalbak die door een andere kleur en vormgeving meer opvalt. De zwerfvuilsubsidie gaf de mogelijkheid om nieuwe bakken in het centrum aan te schaffen.

Hoogwaardige uitstraling

“We waren op zoek naar een wat grotere bak die qua uitstraling past bij de A-kwaliteit die we in dit deel van Aalsmeer willen zien”, vertellen Anthony Reijersen van Buuren en Bart Molleman van de gemeente Aalsmeer. Gekozen werd voor de Constructo 2 van Grijsen park & straatdesign. Aalsmeer was daarmee de eerste plaats in Nederland waar deze nieuwe bak is komen te staan. “We zochten naar een afvalbak met een hoogwaardige, luxe uitstraling. Deze bak heeft die, onder meer door de noppen op het voor- en achterpaneel. Bovendien konden we de bakken laten uitvoeren in de kleuren van de gemeente.”

Kraaien en eksters

De Constructo 2 bracht een aantal voordelen met zich mee, aldus Reijersen van Buuren. “In vergelijking met de standaard bakken die in de gemeente staan kunnen we bij deze van twee zijkanten afval in de bak gooien. Aan de bovenkant is de bak dicht, kraaien en eksters kunnen er hierdoor niet bij. Dat scheelt een hoop rotzooi op straat.” Aan de beheerders die de bakken legen is ook gedacht. “Ledigen gaat heel makkelijk. Bij het openen van de deur draait de inworpopening mee doordat de inworprand is geïntegreerd in het deurpaneel. Hierdoor kan de gekozen optie, binnenzak of –bak, gemakkelijk worden geledigd. ”

Een van de innovaties van de Constructo 2 ten opzichte van zijn voorganger is de vuurwerkafdekplaat waarmee de afvalbak kan worden afgesloten. Handig rond de jaarwisseling, wanneer prullenbakken het traditiegetrouw moeten ontgelden. “Vooral tegen het zwaardere, illegale vuurwerk zijn de meeste bakken niet bestand. Maar door deze afdekplaat hebben we afgelopen jaarwisseling geen enkele bak hoeven te vervangen. En dat scheelt toch een hoop geld”, klinkt het tevreden.

De afdekplaat is op verzoek van vele klanten toegevoegd aan de Constructo 2, zo laat Maikel te Nijenhuis van Grijsen weten. “Bij het oude model kon je de afdekplaat als optie erbij bestellen. Nu fungeert de bodemplaat tevens als afdekplaat. Als je hem nodig hebt, schuif je de bodemplaat eruit en bevestig je deze in de inworpopening van de afvalbak.”

Grotere inwerpopening

De Constructo 2 is het resultaat van een succesvolle Constructo die al meer dan twintig jaar overal in Nederland staat, aangevuld met wensen van vele klanten. De afdekplaat tegen vuurwerk is er daar een van, maar er zijn meer aanpassingen doorgevoerd. “We hebben op veler verzoek de bereikbaarheid van de afvalbak verbeterd. Dat betekent eigenlijk gewoon dat we de inwerpopening groter hebben gemaakt. Door de ronde vorm van de afvalbak kan er bovendien 10 procent meer afval in de bak. Sowieso past dit design beter bij deze tijd.” De nieuwe Constructo heeft voor- en achterpanelen van marquise platen en kunnen in elke RAL-kleur gepoedercoat worden. Te Nijenhuis: “Gemeenten die beschikken over de oude Constructo kunnen ook kiezen voor de vertrouwde noppen op de panelen, zoals bij het oude model. Zo is de overgang van de oude naar de nieuwe bak minder groot.” Naast een esthetisch aspect hebben zowel de noppen als marquise ook een praktisch voordeel. De afvalbakken zijn minder geschikt voor het aanbrengen van aanplakbiljetten.

Afvalbak in de smart city

De Constructo 2 zoals die in Aalsmeer staat, is weliswaar voorzien van een aantal praktische snufjes, maar kent nog geen innovaties die horen bij de smart city. Zo hebben de bakken geen sensor die de beheerder vertelt of de afvalbak geleegd moet worden. In dit geval is dat ook niet nodig. In het centrum van Aalsmeer worden de bakken veel gebruikt en moeten ze sowieso bijna dagelijks geleegd worden.

Leverancier Grijsen park & straatdesign is wel bezig met het introduceren van slimme technieken. Zo duurt het niet lang meer tot een persbak op de markt komt. Het afval in deze bak wordt samengedrukt zodat er veel meer in past dan in een reguliere afvalbak.

Ook sensoren voor vulgraad waarmee de ideale ledigingsfrequentie kan worden bepaald zijn op korte termijn beschikbaar en kunnen gemakkelijk toegepast worden in bestaande bakken. Maikel te Nijenhuis: “In plaats van dat beheerders altijd dezelfde ronde maken, van A naar B en dan naar C, kan het zijn dat ze van A in een keer naar D gaan. In centrumgebieden is dat misschien niet nodig. In de binnenstad van Amsterdam moeten prullenbakken zes keer per dag geledigd worden. Maar in de buitenwijken geeft een sensor een helder beeld van hoe de bakken gebruikt worden. Deze technieken openen soms echt de ogen van de beheerders.”

Grijsen ontwikkelt voor de sensoren tevens een eigen beheersysteem. “We vinden het daarbij heel belangrijk dat dit systeem gekoppeld kan worden aan andere beheersystemen.”

Bron, Straatbeeld april 2018