Afval scheiden, meer dan alleen een afvalbak

zwolle
Constructo 210
inzetmond
Son
constructo 202
column 210

Afval wordt steeds vaker gescheiden ingezameld. Naast het scheiden van huisafval, wordt er ook steeds vaker afval gescheiden bij scholen, bedrijven en in de openbare ruimte. Verschillende instanties hebben al gekozen voor het inzamelen van afval in twee of drie verschillende fracties. Welk aantal fracties het meest geschikt is verschilt per project. Een proef met beide is de manier om de beste aanpak te bepalen. Simpelweg een nieuwe afvalbak neerzetten zorgt er niet meteen voor dat het scheiden ook daadwerkelijk gebeurt. Ten eerste dient de afvalbak herkenbaar te zijn als afvalbak met verschillende fracties. Duidelijk kleurgebruik met herkenbare teksten en logo’s dragen hier aan bij. Vervolgens is het ook van belang dat het duidelijk is welke fractie voor welk soort afval bedoeld is. Ook de locatie en de plaatsingsrichting van de afvalbak heeft verband met het succes.

Buiten de afvalbak om speelt de gemeente/instantie zelf ook een belangrijke rol in de kans van slagen van het traject. Het publiek moet op een juiste manier gestimuleerd worden om het afval te scheiden. Hier zijn verschillende campagnes voor op te zetten om mensen op de hoogte stellen en wegwijs te maken in het scheiden. De voordelen benoemen van afval scheiden kan van toegevoegde zijn. Vervolgens moet het publiek er ook van overtuigd zijn dat het afval daadwerkelijk gescheiden wordt. Op het moment dat alle afvalzakken door de reinigingsdienst in dezelfde bak gegooid worden krijgen mensen al snel het idee dat het afval helemaal niet gescheiden wordt. Het gebruik van gekleurde afvalzakken of een gescheiden inzameling in de reinigingsvoertuigen zijn hierbij een uitkomst. Het proces om een dergelijk project tot een succes te maken neemt best wat tijd in beslag. Het is dan ook niet mogelijk om na een relatief korte periode al te bepalen of het een succes is.

Grijsen heeft verschillende oplossingen op het gebied van afval scheiden. Ten eerste zijn bestaande afvalbakken om te bouwen tot een afvalbak die geschikt is voor een gescheiden inzameling. Hiervoor zijn speciale inzetmonden verkrijgbaar die er ook ten alle tijden weer uit te halen zijn. Verder zijn er in de Constructo- en Column serie meerdere afvalbakken leverbaar met twee of drie fracties. Elke afvalbak heeft zijn eigen uitstraling en functionaliteiten, zodat er voor elke denkbare plek een geschikte afvalbak is.

Wij denken graag mee over een passende oplossing en ondersteunen u graag in het traject.

Afvalbakken met gescheiden inzameling: