Grijsen heeft een AR app

Grijsen AR app live

Vandaag lanceert Grijsen de allereerste Augmented Reality (AR) app waarmee straatmeubilair virtueel in de openbare ruimte kan worden geplaatst. Hierdoor kan men direct ervaren hoe een afvalbak of buitenbank staat op het marktplein, in het park of in een kantoortuin. Hierdoor maakt Grijsen haar slogan: ‘Beleef de buitenruimte’ al tastbaar voordat het straatmeubilair er daadwerkelijk staat!

Grijsen biedt met deze AR app, als eerste Nederlands bedrijf voor straatmeubilair, de mogelijkheid om virtueel, in 3D, afvalbakken of banken te plaatsen op een plek naar keuze. ‘’We willen het inrichten van de buitenruimte nog makkelijker maken. Wij hebben namelijk gemerkt dat het soms lastig is om in te beelden hoe een afvalbak nu daadwerkelijk zou staan op het marktplein. Of een bank in het park. En dan hebben we het nog niet eens over de kleur en hoe dat oogt in het straatbeeld’’, legt Patrick Grijsen, Directeur Grijsen park & straatdesign, uit. In de app kunnen verschillende producten van Grijsen, zoals de afvalbak Contructo 102 en de buitenbank Plane II, in de openbare ruimte worden geplaatst. Bekijk vervolgens het straatmeubilair, hoe deze is opgebouwd en staat in de omgeving, van alle kanten op het scherm van je smartphone.

De AR app stond al een tijdje op het wensenlijstje van Grijsen. “Wij willen onze klanten zo optimaal mogelijk adviseren over de inrichting van de openbare ruimte. Waar gaan mensen graag zitten, wat is de looproute die ze nemen, en waar willen ze bijvoorbeeld hun afval weggooien. Zaken die belangrijk zijn om over na te denken. Dankzij de app kun je spelen met de plek waar je een afvalbak wilt neerzetten. Je ziet direct op je smartphone hoe de openbare ruimte eruit zal zien. Naast het spelen met plek, kan er ook geëxperimenteerd worden met kleur. Zo kan er in de app worden gekozen voor grijs, maar ook oranje en felgroen. “Voor felgroen hebben wij bewust gekozen. Dit naar aanleiding van het experiment met felgroene bakken in Rotterdam en nu ook Amsterdam die bijdragen aan een vermindering van zwerfafval. Op deze manier kan een gemeente gemakkelijk zien hoe hun openbare ruimte eruit zien met een felgroene afvalbak’’, geeft Patrick aan. Naast afvalbakken kan men in app ook aan de slag met een aantal typen buitenbanken.

Hoe werkt de app?
Door middel van een marker, een kubus, die in de openbare ruimte kan worden neergezet, werkt de app. Met de app op de smartphone scan je de marker. Vervolgens selecteer je het product dat je in de openbare ruimte wilt zien. En voilà, deze verschijnt op de plek waar de marker staat in de openbare ruimte en vervolgens kun je deze van alle kanten bekijken.

Beschikbaar voor Android en iPhone
De Grijsen app is ontwikkeld voor zowel Android als iPhone. Downloaden is gratis, net als het gebruik ervan. Je vindt de app op de website van Grijsen, www.grijsen.nl/grijsenar, hier kan tevens de gratis marker worden aangevraagd of worden gedownload. Of download de app in Appstore en Google Playstore onder de naam Grijsen AR.