Plantenbakken Grijsen sieren IJDock

Straatmeubilair plantenbak Grijsen voor IJDock

Sinds de oplevering eind 2012 kan men genieten van IJDock. Een mooi en modern schiereiland in het IJ. Het is bijzonder dat deze ruimte gecreëerd kon worden in het drukke Amsterdam. Maar door grondwinning in het IJ is het gelukt. Ongeveer twee voetbalvelden is het schiereiland groot. En het biedt ruimte aan een hotel, eetgelegenheden en het Paleis van Justitie.
Toch was het IJDock nog niet volledig af en was er ruimte voor verbetering. Door de mooie, maar ‘harde’ materialen en moderne uitstraling, mocht er een zekere verzachting worden toegevoegd. Daarvan was een belangrijk onderdeel zorgen voor groen. Criteria was wel dat deze boven het maaiveld zouden komen en hierdoor niet uitnodigen als hondenuitlaatplek. Daardoor ontstond het idee voor plantenbakken. Grijsen was geselecteerd voor het maken van een ontwerp van de plantenbakken. De plantenbakken voor IJDock hebben een eigen stijl gekregen door het gebruik van hout en gespoten staal met daarin de naam IJDock. Twee ontwerpen van de plantenbakken geven de stedenbouwkundige snedes van het eiland weer. Door de keuze voor verwerking van hout in de plantenbakken zal ook de akoestiek van het schiereiland verbeteren.

In totaal hebben wij 10 plantenbakken mogen maken.

Het plan Vergroening van IJDock was in opdracht van hoofd VvE IJDock en werd uitgevoerd door opdrachtnemer Studio Wuft en coördinator Florence Liot Backer.